Coaching bij eetstoornissen

Ben jij die prachtige pubermeid of vrouw die worstelt met haar relatie met voeding?

 

Misschien zit je nog maar net in de brugklas of ben je al verder in het vervolgonderwijs. De basisschool ligt achter je. Je vriendinnen zijn hun eigen weg gegaan. Sommigen zijn naar een andere school gegaan en je ziet ze nog maar nauwelijks. Het wordt moeilijker om af te spreken. Ze hebben hun eigen leven, maken nieuwe vriendschappen. Ineens lijkt alles anders te zijn geworden. Je staat er alleen voor. Je moet weer opnieuw beginnen met het sluiten van vriendschappen. Het tempo van school ligt hoog. Het is lastig om al het huiswerk te plannen en af te krijgen. Je wilt graag goede cijfers halen. Je wilt je sterk voelen als je een presentatie moet houden voor de groep. Je wilt je lekker voelen op school tussen je klasgenootjes. Misschien heb je je eerste baantje en dat is superspannend, want je wilt het graag zo goed mogelijk doen. De vraag: "ben ik wel goed genoeg?" keert steeds terug. Misschien loopt de communicatie niet lekker tussen jou en je ouders en voel je dat je beperkt wordt in je mogelijkheden om te jezelf te ontwikkelen. Misschien heb je te maken met rouw en verlies bij een echtscheiding tussen je ouders of bij een overlijden van een dierbare of wanneer je relaties steeds verbroken worden. Dit kunnen allerlei moeilijke momenten zijn waarbij je behoefte voelt aan ondersteuning om hiermee om te gaan. Dan past mijn coaching bij jou.

Onzekerheden over wie je bent en wat je kunt en wilt, hoort bij de puberteit en het opgroeien naar een volwassen vrouw. Het is geen makkelijk fase voor heel veel pubermeiden net als jij. Je lichaam verandert, je gaat menstrueren. Misschien ben je al verliefd en ben je bang dat je niet leuk genoeg bent. Je bent zeker niet de enige die met zichzelf worstelt in deze periode van je leven. Het kan zijn dat je in deze periode het eten gebruikt om je gevoelens van onzekerheid niet te hoeven voelen. Veel jongeren (ook jongens, maar in mijn praktijk richt ik me op meisjes en vrouwen met een verstoorde relatie met eten) kunnen in deze fase een eetstoornis ontwikkelen zonder dat ze zich hiervan bewust zijn. Gelukkig hoef je het niet alleen te doen en is er hulp mogelijk met coaching. Ik heb al heel veel pubermeisjes mogen begeleiden in de opbouw naar meer zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld. Ook wanneer er sprake was van een beginnende of actieve eetstoornis.

Bovenstaande geldt zeker ook voor volwassen vrouwen die vaak al jaren in het geheim en in stilte lijden aan een eetstoornis. Een eetstoornis is van de buitenkant niet altijd zichtbaar. De media laat vaak extreem vermagerde lichamen zien van meisjes en vrouwen met anorexia. Maar een eetstoornis laat zich op veel meer manieren zien. Je kunt last hebben van eetbuien, al dan niet met braken, of obsessief sporten of periodes van vasten afwisselen met teveel (emotie) eten. In de coaching ga ik in op de onderliggende behoefte van een eetstoornis. Dit kan behoefte aan grip en controle zijn, ergens goed in kunnen zijn en leiding over kunnen hebben. Een eetstoornis is nl. in essentie ontstaan om jou te helpen. Het is niet bedoeld om tegen jou te zijn, maar voor jou. Ieder lichaam, ieder mens, is ingesteld om te overleven. Soms is het leven hard en gaat het leven gepaard met veel pijn en verdriet, dan kan een eetstoornis een manier zijn om pijn te verdoven. In eerste instantie werkt dat ook, maar het verliest zijn kracht wanneer het te overweldigend wordt en jou volledig in bedwang heeft waardoor er geen ruimte meer vrij is om gezond te genieten van het leven. Het hoofd neemt het over en het contact met het lijf wordt verbroken. Je leeft in een wirwar van regels over wat je wel en niet mag eten en wanneer.

Zelf heb ik veelal in het geheim met een eetstoornis geleefd tussen mijn 17e en 30e jaar. Het is mij gelukt om met liefde voor mezelf mijn eetstoornis los te laten. Eten is nu niet meer een vijand voor me, ik strijd niet meer tegen en met eten. Ik geniet van het eten en heb er nu een vriendschap mee opgebouwd waar ik mentaal en fysiek ben hersteld.

Herken jij jezelf in veel van bovenstaande punten?

Ik coach jou graag zodat jij durft te zijn wie je bent. Met zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld je toekomst tegemoet gaat. Ik leer je hoe jij  kunt genieten van wie je bent. Met energie en levensvreugde mag jij gaan stralen!

Jij bent het waard om de beste versie van jezelf te mogen zijn in dit leven.

Ik bied met mijn deskundige coaching preventieve zorg aan deze kwetsbare doelgroep. De coaching is gericht op het bewerkstelligen van zelfacceptatie, vergroten van zelfvertrouwen, verstevigen van een positief zelfbeeld en lichaamsbeeld. Zelfzorg en zelfliefde zijn de pijlers van de coaching en ondersteunen een gezonde ontwikkeling. Met deze preventieve zorg draag ik bij aan het voorkomen van eetstoornissen. Vroegtijdige deskundige hulp kan veel leed besparen en voorkomen dat in een latere fase meer specialistische, psychische hulp nodig is.

Ik ben zorgaanbieder voor Centraal Gelderland en de acht Achterhoekse Gemeenten en heb met de volgende gemeenten een zorgovereenkomst: Doesburg, Arnhem, Velp, Rozendaal, Rheden, Zevenaar, Westervoort, Duiven, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre en Oude IJsselstreek.