Communiceren met kinderen

Verbindend communiceren met kinderen

De manier waarop je als ouder communiceert met je kind is van grote invloed op hoe je samen met je kind in verbinding bent. De belevingswereld van het kind komt vaak niet overeen met hoe jij als ouder de situatie waarin het kind zich begeeft beleefd.

Communiceren begint met verbinden

Om in verbinding te zijn of te komen is het nodig dat je het kind echt ziet. Neem de tijd om het kind waar te nemen zonder daarbij een oordeel te vellen over wat je ziet. Neem het enkel waar. Laat je gevoelens stromen die je voelt bij dat wat je hoort. Wat gaat er schuil achter de woorden? Wat wil het kind eigenlijk met zijn boodschap, zijn verhaal, laten zien? Ligt er een hulpvraag verborgen? Neem een kijkje in de wereld van het kind en leef je in in de situatie waarbij je in de rol kruipt van je kind. Kijk en voel mee door de ogen van je kind.

Zien we de boodschap van het kind?

Om de boodschap van het kind te leren lezen, zul je verder moeten kijken en luisteren dan de woorden die het kind gebruikt en het gedrag die het kind laat zien. Als je dat leert, leer je het kind zien en aanspreken vanuit zijn behoeften. Je leert het kind hoe het kind op een gezonde manier zijn behoeften kan vervullen. Daarbij kun jij het kind inzicht leren geven door het bieden van veilige kaders, grenzen, opties en andere zienswijzen aangeven. Je leert het kind vanuit zijn eigen ogen kijken en voelen, maar laat tegelijkertijd zien dat er ook andere belevingen en zienswijzen zijn die niet altijd hetzelfde zijn als hoe het kind het ervaart. Hoe kan het kind met die verschillen tussen kinderen en volwassenen omgaan? Je draagt met jou communicatie bij aan de sociaal emotionele ontwikkeling van je kind en zijn of haar sociale vaardigheden en sociale weerbaarheid worden hiermee versterkt.

Het is simpeler dan we denken

Het enige wat je hoeft te doen wanneer je met je kind communiceert is achterover leunen en er zijn. Het luisterend oor zijn waar je kind naar verlangt. Stel vragen zonder verwachtingen, wees nieuwsgierig over hoe je kind denkt en zich voelt en geef het kind erkenning dat dit er mag zijn. Denk en handel niet gelijk in oplossingen, maar ga samen met het kind ontdekken wat het kind zelf aan mogelijke oplossingen heeft bedacht of welke inzichten het kind heeft gekregen nu dit is verteld. Alles wat vanuit het kind zelf ontdekt wordt draagt sterk bij aan zijn leerontwikkeling en zelfoplossend vermogen.

Wat levert deze dag jou op?

Deze dag geeft jou veel inzichten en tools hoe jij nog beter in staat bent om vanuit verbinding met je kind te communiceren. Je gaat naar huis met een andere manier van kijken naar je kind en dat wat hij/zij zegt en laat zien in zijn/haar gedrag. Je hebt geleerd hoe je kunt kijken door de ogen van je kind en deelgenoot te kunt zijn van zijn of haar belevingswereld en vandaar uit te communiceren zonder daarbij te schieten in oordelen of oplossingen. Je weet hoe jij je kind kunt stimuleren om zelf oplossend te denken en te handelen. Je hebt geleerd hoe jij je kind vaardiger kan laten zijn in zijn eigen sociale vaardigheden en sociale redzaamheid in contacten met leeftijdsgenootjes en volwassenen. Je weet wat jouw rol als ouder in dit leerproces is van je kind. Je weet dat jij daarin een voorbeeldfunctie hebt. Jouw eigen communicatieve vaardigheden zijn na deze dag zodanig uitgebreid dat je er zelf ook voordeel uit zult halen in je eigen sociale contacten op je werk en met vrienden en familie en in je relatie.

Schijf je in voor deze waardevolle dag communiceren met kinderen

Deze dag beleef je in een groep van maximaal 10 ouders en is compleet verzorgd met lunch, koffie/thee en tussendoortjes.

We starten om 10.00 uur en ronden af om 16.00  uur.

De investering die je doet in je eigen ontwikkeling als ouder op het gebied van communiceren met je kind is 95 euro inclusief btw.

Kijk in de webshop voor een geschikte datum en meld jezelf aan.

Heb je vragen over deze dag? Neem dan gerust contact met op.

Communiceren met kinderen
Communiceren met kinderen

Kijk snel in de webshop en schrijf je in.

Naar de webshop