Geluk is niet te koop met een afslankkuur. Geluk zit in jou.

Waarom een dieet niet zorgt voor een blijvend gezond gewicht en een gezond gewicht geen garantie biedt voor langdurig geluk.

Veel vrouwen vinden van zichzelf dat ze op dieet moeten, wanneer ze overgewicht hebben. Er wordt gezocht naar schema’s, tabellen, apps worden gedownload die bijhouden wat je eet en hoeveel je beweegt. Er worden calorieën geteld en de hele dag staat in het teken van eten. Hoe kan het dat toch steeds weer zoveel vrouwen een nieuwe poging doen om af te vallen, middels het volgen van een dieet terwijl de statistieken laten zien dat 95% van de mensen die een dieet heeft gevolgd weer terugvalt in oude eetpatronen.

Hoe kan het toch dat we toch doorgaan met proberen af te vallen met een dieet als we weten dat het niet werkt en het geen blijvend resultaat oplevert. Waarom dat herhalen als je weet dat het geen zin heeft?
Wanneer je wilt afvallen. Kun je jezelf afvragen wie je afvalt. Afvallen heeft een energie bij zich die gepaard gaat met afwijzing en afkeur. Iets aan jou mag er niet zijn en moet weg. Onbewust leg je hiermee een betekenis aan jezelf dat je niet goed genoeg bent. Wanneer je hierin gaat geloven doordat je langdurig bezig bent met afvallen en jezelf afvallen, zal het uiteindelijk een overtuiging worden. Om die overtuiging weer los te kunnen laten is veel liefde, geduld en energie nodig. Zou je het ook anders kunnen zien?

Als je besluit je lichaam uit liefde te begrenzen in voeding omdat je daarmee je lichaam beter verzorgt en het lichaam je dankbaar is niet zoveel te hoeven verbranden en dus niet meer zo hard hoeft te werken voor jou en daarmee dus veel meer energie voor jou overhoudt, hoe voelt het dan voor je?
De wens gewicht te verliezen, los te laten wat niet meer nodig is, wat niet dienend is heeft een fysiek en mentaal proces. Beide processen hebben aandacht, zorg en liefde nodig om samen tot het gewenst resultaat te kunnen komen.

Wat zijn de fysieke gevolgen van een crash dieet?
Er zijn diëten die bepaalde groepen voeding – bijvoorbeeld koolhydraten of vetten – uitsluiten of alleen bepaalde combinaties van voedingsmiddelen toestaan. Het nadeel van deze diëten is dat het veel discipline vraagt geen witte rijst, pasta of brood te mogen eten of alleen maar magere producten tot je te mogen nemen. Het risico bestaat dat je een eenzijdig en onvoldoende gevarieerd voedingspatroon aanneemt en niet alle voedingsstoffen binnen krijgt. Daarnaast is het zo dat het lichaam vanuit een oerinstinct zo staat ingesteld dat wanneer je langere tijd weinig eet, je stofwisseling in rust omlaag gaat zodat je lichaam zuiniger omgaat met de energie die het binnenkrijgt. Jouw lichaam doet op deze manier haar best om je te helpen overleven dat je met minder energieverbranding een energievoorraad behoudt die je nodig hebt wanneer je in een hongerperiode zou komen. Vroeger was er niet altijd eten voorradig en soms waren er periode van voedselschaarste of men moest direct ergens voor kunnen vluchten en had dan de reserves nodig uit opgeslagen vet. Dat is dus precies wat je lichaam doet. Bij voedselschaarste gaat het lichaam op de waakvlam, het gaat minder verbranden en wordt de energie die binnenkomt vastgehouden door het op te slaan in vet. Je hormoonhuishouding raakt uit balans doordat er minder voedingsstoffen binnenkomen. Wanneer er ook stress bij komt kijken, werkt stress extra roofbouw op je lichaam doordat het immuunsysteem wordt aangetast. De voedingsstoffen die naar de hormonen gaan om alle biochemische processen in je lichaam te kunnen voorzien van de juiste hormonen gaan nu eerst op naar het blussen van de brand zoals stress wordt gezien. Brand blussen gaat voor gelukshormonen en vruchtbaarheidshormonen alles wat je hormonaal in je lichaam wordt aangestuurd.

Hoe werkt het in je brein?

De mentale kant van diëten is ook een belangrijk proces.
In ons systeem staat met grote letters gegrifd dat wanneer je overgewicht hebt, je aan de lijn moet, je op dieet moet. Zo is het ons voorgeschoteld, jarenlang. Reclames zijn er genoeg op tv te zien met producten die je kunt kopen om snel kilo’s te kunnen verliezen. Na de feestdagen, voor en na de zomerperiode zie je deze reclames steeds weer voorbij komen. Alles wat zich herhaalt wordt uiteindelijke een waarheid waar je in gelooft. En zeker het zal werken als je een aantal weken 1200 calorieën inneemt en je sport erbij, dan neem je minder energie in dan je verbrandt en neem in je in gewicht af.
Je komt in en euforische stemming. Je kunt weer leuke kleding dragen en je krijgt veel complimentjes over je uiterlijk. Je zelfvertrouwen groeit. Je voelt je als het ware verliefd op jezelf, op het resultaat dat je hebt weten te halen door volhouden van het dieet.
Maar dan komt het. Hoe nu verder? Je blijft immers dezelfde persoon met nog steeds terugkerende onzekerheden en angsten. Je bent je er misschien helemaal niet bewust van dat er emoties zijn die schuilgaan achter je eetgedrag. Er komt weer eens een feestje en je zegt weer water vaker “ja” tegen iets lekkers. Langzaam verschuif je weer je grenzen en voor je het weet zit je weer op je oude gewicht of zelfs daarboven. Dan begint de strijd tegen de kilo’s weer opnieuw.

Overgewicht is niet simpel en blijvend op te lossen met een dieet. Er is meer voor nodig.

De oorzaak ervan ligt op een diepere laag verborgen in jezelf. Zie het als wanneer je autorijles volgt. Wanneer je slaagt voor het rij examen heb je laten zien dat je alle vaardigheden beheerst die je nodig hebt om een auto veilig te kunnen besturen in het verkeer. Echter, wanneer je zelf in je eigen auto gaat rijden ga je pas al het geleerde zelfstandig in de praktijk brengen. Jouw gedrag in het verkeer is van invloed op situaties die zich voor kunnen doen. Je kunt nog zo goed sturen in je auto, maar als je je roekeloos gedraagt, kun je nog tegen een boom rijden. Als je tegen die boom bent gereden, kun je niet de rijschoolhouder en de examinator de schuld geven dat ze je slecht hebben geleerd hoe je moet autorijden. Jij bepaalt het succes. Jij bent verantwoordelijk voor dat wat je doet met wat je geleerd hebt.
Stel, je hebt het slanke lichaam waar je zo naar hebt verlangd gekregen door een aantal weken of maanden streng op dieet te zijn geweest. Je bent er super blij mee en voelt je energiek en sterk. Maar na een tijdje zakt je zelfvertrouwen weer weg, omdat je tegen dezelfde vraagstukken aan blijft lopen. Dingen die nog niet opgelost zijn blijven zich herhalen en geven je gevoelens van onzekerheid die je vervolgens weer wegdrukt door te gaan overeten.

Vergelijk het eens met een auto. Een auto die er van buiten mooi glimmend uitziet zonder krassen en roest, hoeft nog niet een goede auto te zijn. De kracht van de auto of hij betrouwbaar is of niet, of hij je van A naar B kan rijden of niet, ligt in de motor en alles techniek dat daarbij hoort. Niet aan de buitenkant. Een auto die onder de krassen zit en niet meer mooi in de lak, kan wel vele malen betrouwbaar zijn en je meer garantie kunnen geven dat je van A naar B komt zonder met pech langs de weg te komen te staan.
Wanneer je een slank lichaam hebt gekregen, zonder dat je van binnen als mens sterk bent geworden het leven te kunnen dragen, zal je mogelijk niet gelukkig door het leven blijven gaan. Je gevoel van geluk is van korte duur. Gevoelens zijn golven die voorbij komen. Emoties zijn bewegingen in energie en zorgen voor dynamiek. Het is een utopie te denken dat je 365 dagen per jaar happy kunt zijn met jezelf en je gelukkig voelt. Het gaat erom dat je vertrouwen hebt dat je ook je minder goede dagen kunt dragen, je schaduwkanten kunt zien, weet hoe je met je emoties kunt omgaan zonder dat ze je uit balans halen in je energie en voedingspatroon.

Wanneer je bereid bent naar jezelf te kijken, die diepere lagen durft open te maken, emoties durft toe te laten, dan pas zal je werken aan herstel en kun je groeien in je persoonlijke ontwikkeling en wordt je uiteindelijk sterk in het kunnen dragen van jezelf als mens in dit leven. Jezelf en het leven kunnen dragen met al haar mooie en zware kanten is het fundament voor een stabiel en evenwichtig eetpatroon.
Tegen alles van jezelf “ja” kunnen zeggen, je lichaam kunnen zien met al haar schoonheid en dat wat er nog verborgen ligt aan schoonheden, jezelf kunnen waarderen om wie je bent, met al je talenten en kwaliteiten en je valkuilen en je uitdagingen omarmen en durven aangaan……Wanneer je dat lukt ben je in staat om te veranderen. Dit zijn de voorwaarden om te komen tot een blijvend resultaat. Dit is geen quick fix. Het is niet makkelijk. Het gaat niet snel. Het kost tijd. Gun jij jezelf die tijd? Ben je bereid om je lichaam en je geest te laten wennen aan een ander voedingspatroon?

Door de persoonlijke groei die je hebt doorgemaakt door het langdurige proces van verandering en steeds weer aan jezelf te werken, te vallen en weer op te staan, door te gaan, je focus te houden op dat wat je wilt, wat je niet meer wilt achter je laten, dan pas zul je levensvreugde voelen op langere termijn. En kun je de zware dingen dragen, omdat je vertrouwt op jezelf, je weet hoe je veerkracht kunt hebben in je emoties. Je kent je valkuilen en je uitdagingen hoe je daar weer te boven komt. Je bent bereid steeds weer fouten te maken om te leren. Je erkent jezelf, je zwakheden en je sterke kanten. Als je houdt van jezelf met alles wat er is en bij je hoort, ben je in staat jezelf steeds te vergeven, de leerpunten te zien, de positieve punten uit je acties te halen.
Dan lukt het je zeker om blijvend het lichaam te kunnen behouden waar je zo naar verlangd hebt. Het lichaam zoals het in haar natuurlijke staat bij je past, met het gezonde gewicht dat bij je hoort.
Daar kan geen dieet tegen op.

Geluk is niet te koop met een afslankkuur. Geluk zit in jou!

Geluk is niet te koop met een afslankkuur. Geluk zit in jou.