Lezing liefde in je lijf, liefde in je leven

Lezing liefde in je lijf, liefde in je leven

Eten en emoties

Schuldgevoel en emotie eten

Voel jij je vaak schuldig als je toch weer iets hebt gegeten wat je eigenlijk niet van plan was? Of wanneer je meer eet dan je van te voren met jezelf had afgesproken? Voel je je schuldig als je geen “nee” hebt durven zeggen tegen iets lekkers op een feestje?

Eten heeft te maken met emoties

Je schuldig voelen is een emotie die getriggerd kan worden nadat je iets hebt gegeten. Dit heeft met name te maken met het feit dat we gewend zijn over eten te denken in goed of fout, wat logischerwijs leidt tot schuldgevoel na het eten van bepaalde producten. We denken vaak heel erg zwart/wit als het gaat om eten. We weten immers allemaal dat sommige voedingsmiddelen nu eenmaal gezonder zijn dan andere. Daarnaast zijn we ons er goed van bewust dat we zelf in de hand hebben wat we eten. Hierdoor kunnen we ons extra schuldig voelen als we toch voor het lekkers kiezen: we weten dat we het misschien niet zouden moeten doen, maar we doen het toch.

Hebben we echt alles zelf in onze eigen hand?

Is het allemaal wel zo zwart/wit? Is het eerlijk om te blijven denken in goed en fout? Is het wel echt zo dat we het zelf in de hand hebben wat we eten? Als het zo simpel was, hadden we allang meer blijvende positieve resultaten bereikt met diverse diëten. Het is nog steeds zo dat 95% van de mensen na een dieet terugvalt in oude voedingspatronen.

Het is dus niet zo simpel als het lijkt

Het gaat dan ook niet over het eten zelf. Het gaat over hoe jij in het leven staat met jezelf.  Het gaat over welke invloeden jij ervaart van je emoties op je gedrag. Het gaat over welke behoeften er schuilgaan achter die emoties en hoe die emoties jou willen vertellen wat je nodig hebt. Durf je te luisteren naar je gevoelens? Wat zou er gebeuren als je ze toelaat en echt doorvoelt? Hoe zou je je daarna voelen en welke ruimte ontstaat er vervolgens? Wat gebeurt er met jou als je eten niet meer gaat inzetten om je emoties niet te voelen?

Wat is jouw resultaat na het volgen van de lezing Schuldgevoel en emotie eten?

Na het volgen van deze lezing heb jij inzicht in hoe schuldgevoel en andere emoties jou beïnvloeden in je eetgedrag. Je hebt met dit inzicht ook direct tools in handen gekregen hoe jij jouw emoties kunt leren voelen en lezen. Je weet welke behoeften er schuilgaan achter jouw emoties en hoe de emoties jou willen helpen voorzien in het vervullen van die behoeften. Je bent niet meer bang voor je gevoel, je bedankt juist met liefde je gevoel omdat het graag behulpzaam wilt zijn voor jou. Als je erkent wat je verlangt en erkent wat je voelt, ga je mogelijkheden en kansen zien om je verlangen om te zetten naar werkelijkheid. Nu je weet wat je nodig hebt, kun je zelf verdere stappen gaan zetten in het realiseren van het invullen van je behoeften en te leven vanuit je verlangen. Het eten is niet langer meer het middel om om te gaan met emoties. Schuldgevoelens verdwijnen en maken plaats voor acceptatie.

Schijf je in door de lezing te bestellen op de website

Tijdens het bestellen kies je de gewenste datum en locatie van de lezing. Klik hieronder op "opties selecteren" om jezelf in te schrijven voor de lezing.