Waarom is deze pastasalade met kip gezond?

Ingrediënten Pastasalade met kip:

200 gram fusilli of penne
1 pakje gerookte kipfilet
1 zakje rucola
50 gram pijnboompitten
3 eetlepels pesto
½ potje zongedroogde tomaten of verse cherrytomaten
Peper en zout

Bereiding

Kook de pasta volgens de verpakking beetgaar in circa 8 minuten. Vervolgens laat je de pasta afkoelen en uitlekken. Om het afkoelproces iets sneller te laten verlopen, kun je de pasta spoelen met koud water en dan laten uitlekken. Ondertussen rooster je de pijnboompitten op een laag vuurtje totdat ze mooi goudbruin zijn. De tomaten halveer je en de gerookte kipfilet snijd je in reepjes of blokjes. Meng de afgekoelde pasta vervolgens met de pesto en voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe. Breng de pastasalade op smaak met een snufje peper en zout. Als je gek bent op pesto, kun je eventueel naar smaak nog een beetje extra toevoegen.

Garnering
Maak de pasta nog lekkerder met een vlokken Parmezaanse kaas. Deze pastasalade is echter ook zonder de extra kaas al overheerlijk.

Bron: http://www.koudepastasalade.info/

Wat biedt deze salade jou?

Ik heb hierna een verzameling informatie vanuit studieboeken en internetsites samengevoegd tot een educatief stukje tekst over de voedingswaarde van de ingrediënten uit deze salade. Als je weet wat voeding doet met je lichaam, kies je steeds bewuster voeding uit waar je lichaam wat aan heeft. Wat je eet krijg je terug. Fitheid en energie.
Ik ben echter niet verantwoordelijk voor onjuistheden in deze informatie. Mocht je langdurige lichamelijke en/of psychische klachten hebben, of een specifiek dieet moeten volgen, raadpleeg dan altijd een huisarts.

Voedingswaarde van de ingrediënten uit de koude pastasalade met kip

Kip
Kippenvlees bevat belangrijke voedingsstoffen en is erg mager.
Kippenvlees is gezond en voedzaam. Zo is kippenvlees een belangrijke leverancier van eiwitten (proteïnen), B-vitamines (1, 6 & 12), ijzer en zink.

Pijnboompitten
Pijnboompitten bevatten redelijk wat calorieën maar die komen voornamelijk door de goede vetten, namelijk enkelvoudige onverzadigde vetzuren. Dit zijn vetten die je nodig hebt voor onder andere je hart, longen en hersenen en ze verlagen de kans op hart- en vaatziekten. De hersenen zijn een en al vet. Voor het gezond functioneren van de hersenen is gezond vet nodig. Pijnboompitolie is zo´n gezond vet, met name omdat er oliezuur in zit. Pijnboompitten tegen hart- en vaatziekten
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat pinoleenzuur goed voor hart- en vaatziekten is. Omdat pijnboompitten gezonde vetten bevat werkt het goed tegen deze ziekten. Cholesterolafzettingen aan de bloedvatwanden worden voorkomen en verminderd als men regelmatig pijnboompitten op het menu heeft staan. Als bij jou hoge bloeddruk is geconstateerd kun je door middel van voeding evenwicht in je bloeddruk bevorderen. Je kunt overschakelen op walnootolie, olijfolie en pijnboompitolie om een hartziekte minder snel te laten ontwikkelen.
Andere goede stoffen in pijnboompitten:
vitamine K – voor betere bloeddoorstroming en stevigere botten;
antioxidanten die de strijd aangaan met vrije radicalen. Vrije radicalen zijn stoffen in ons lichaam die ons ziek kunnen maken. Ze ontstaan door ongezonde voeding, maar ook door luchtvervuiling, pesticiden en stress of medicatie. Antioxidanten proberen vrije radicalen uit te schakelen en door het eten van voeding vol antioxidanten kan je jouw gezondheid positief stimuleren.
en verder: fosfor, magnesium, calcium, ijzer en natrium.
Pijnboompit tegen obesitas
In pijnboompitten zit pinoleenzuur. Deze stof stopt het hongergevoel waardoor je niet meer gaat eten dan nodig is. Pinoleenzuur is een omega6 vetzuur. Tegelijkertijd is deze pit zeer voedzaam zodat je minder kans loopt op een mineralentekort. Dat maakt de pijnboompit een perfecte toevoeging op het menu. Pinoleenzuur wordt door de industrie uit de pijnboompit gehaald om er dure supplementen van te maken die obesitas tegen zouden moeten gaan. Denk dus niet in calorieën. Pijnboompitten bevatten waardevolle energie en voedingsstoffen die helpen voorkomen dat je snel trek krijgt en in de verleiding komt om ongezonde keuzes te maken. Ze helpen jou bij het hebben van een langdurig verzadigd gevoel waardoor jij met veel energie zonder trek in tussendoortjes je volgende maaltijd kunt halen.
Heel lekker als je ze in een droge koekenpan roostert! Zorg dat ze niet zwart worden.

Vitaminen rucola
Vitamine K
Rucola is een rijke bron van vitaminen. Er zit relatief veel voedingsstoffen in deze laag-bij-de-grondse slasoort. Vitamine K komt er het meest in voor. In een ons rucola zit 90% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) aan vitamine K. Deze vitamine speelt een belangrijke rol bij de botvorming. Vitamine K wordt daarnaast ingezet om beschadiging van neuronen in de hersenen te herstellen. Op deze manier is rucola een geneeskruid tegen Alzheimer.
Behalve vitamine K zitten er meer vitaminen in ruime mate in rucolablaadjes. Voor vitamine A geldt per ons een ADH-percentage van maar liefst 79%. Dat is erg hoog voor deze vitamine met antioxidantwerking. Er zit ook veel vitamine C en foliumzuur of B11 in deze pittige groente; respectievelijk 25 en 24% van de ADH. Overige vitaminen die zich in dit gezonde gezelschap mogen verblijden zijn: pantotheenzuur of B5 (8% ADH), riboflavine of B2 (7% ADH), pirydoxine (6% ADH) en thiamine of B1 (4% ADH). De overige vitaminen hebben een percentage van 3% of lager.
Mineralen rucola
Behalve vitaminen zit er een redelijke hoeveelheid mineralen in rucola. De mineralenpercentages zijn minder hoog dan die voor vitaminen. Het meest zit ijzer in rucola: 18% van de ADH. Verder mineralen in deze kruidige bladsoort zijn: calcium (16% ADH), mangaan (14% ADH), magnesium (12% ADH), koper (8% ADH), kalium (8% ADH), fosfor (8% ADH) en zink (5% ADH).
Rucola tegen kanker
Het hoge vitamine A-gehalte en enkele flavonoïden maken deze groene bladgroente een ideale voeding om kanker te voorkomen. Het kan zich daarmee aan de zijde van boerenkool, de meest gezonde groente ter wereld, scharen. Vooral de kans op huid-, long- en mondkanker wordt verkleind door het eten van rucola. Er zitten de fytonutriënten indolen in rucola waarvan bekend is dat ze prostaatkanker en borstkanker tegen gaan.

Waarom zijn tomaten gezond?
1: Gezond hart en vaatstelsel
Regelmatig tomaat eten draagt bij aan een gezond hart en vaatstelsel. Tomaten zijn namelijk rijk aan kalium; een mineraal dat een bloeddrukverlagende werking heeft. Dit is een belangrijk mineraal als je bloeddruk verhoogd is, omdat een hoge bloeddruk een grote risicofactor is voor diverse hart- en vaatziektes.
Daarnaast bevatten tomaten ook nog eens verschillende antioxidanten (waaronder chlorogeenzuur) waarvan gedacht wordt dat ze een bloeddrukverlagende werking hebben bij patiënten met een hoge bloeddruk.
2: Rijk aan antioxidanten
Tomaten hebben hun mooie rode kleur te danken aan de grote hoeveelheid lycopeen die ze bevatten. Dit is een kleurstof die tegelijkertijd ook een zeer waardevolle antioxidant is. Over het algemeen geldt: hoe roder de tomaat, hoe meer lycopeen erin zit.
Lycopeen kan onder andere helpen bij:
• Het beschermen van je lichaam tegen oxidatieve stress
• Het verlagen van je LDL-cholesterol (het type cholesterol dat de kans op hart- en vaatziektes verhoogt)
• Het beschermen van je huid tegen zonnebrand
• Het bestrijden van verschillende schimmelinfecties
• Het gezond houden van je ogen
• Het sterk houden van je botten
Goed om te weten: als je tomaten combineert met een kleine hoeveelheid gezond vet, zoals olijfolie of avocado, neemt je lichaam de lycopeen beter op.
3: Bron van bètacaroteen
Tomaten bevatten een goede hoeveelheid bètacaroteen. Bètacaroteen wordt ook wel provitamine A genoemd, omdat het in je lichaam wordt omgezet naar vitamine A. Ook deze stof is zowel een kleurstof als een antioxidant.
Bètacaroteen helpt onder andere bij:
• Het bestrijden van vrije radicalen
• Het gezond houden van je longen
• Het vertragen van cognitieve achteruitgang
• Het verkleinen van het risico op hart- en vaatziektes
Ook de opname van bètacaroteen verbetert als je het combineert met een kleine hoeveelheid vet.
4: Sterk immuunsysteem
Tomaten zijn een goede bron van vitamine C. Deze vitamine draagt bij aan een goed functionerend immuunsysteem. Een sterk immuunsysteem is belangrijk om je lichaam te beschermen tegen allerlei virussen, bacteriën, schimmels en parasieten. Daarnaast helpt het ook bij het opruimen van afvalstoffen in je lichaam.
Verder draagt vitamine C bij aan een gezonde huid, de opname van plantaardig ijzer en het sterk houden van je botten en tanden.
5: Een gezonde stoelgang
Het eten van tomaten kan je helpen om je stoelgang gezond te houden en obstipatie te voorkomen. Dit komt doordat tomaten veel vocht en vezels bevatten. De combinatie van deze twee zorgt ervoor dat je ontlasting meer volume krijgt en soepel blijft.
Goed om te weten: gezonde tomatenproducten
Het mag duidelijk zijn dat tomaten gezond zijn, maar hoe zit het met tomatenproducten zoals ketchup en tomatenpuree? Je zou misschien denken dat deze bewerkte producten ongezond zijn, maar dat is niet altijd het geval. Tomatensauzen en tomatenpuree bevatten namelijk ontzettend veel lycopeen (zie punt 2). De hoeveelheid lycopeen in deze producten is vaak zelfs hoger dan in verse tomaten.
Check wel altijd even de ingrediëntenlijst. Soms bevatten de producten namelijk veel suiker, zout en/of ongezonde smaakstoffen, waardoor ze toch geen gezonde keuze zijn.

Familie van de nachtschade
Ondanks de verschillende voordelen die tomaten bieden, is het raadzaam om ze met mate te eten als je gevoelig bent voor groentes uit de nachtschade familie. De kans bestaat dat je gevoelig bent voor de lectines die in tomaat zitten.
De Fransen verwijderen de pitten en de schil van de tomaat om de grootste concentratie lectines te ontwijken. Als je veel tomaat eet of een gevoelige spijsvertering hebt, is het raadzaam om dit ook te doen.
Een gezonder lichaam dankzij tomaten
Tomaten helpen je dus op verschillende manieren om je lichaam gezond te houden. Ze bevatten diverse krachtige antioxidanten die je helpen om je lichaam te beschermen tegen oxidatieve schade, ze dragen bij aan een lager risico op hart- en vaatziektes en ze ondersteunen je immuunsysteem.

Geniet ervan jezelf liefdevol te voeden. Wat je je lichaam geeft, geeft je lichaam jouw terug.

Liefs,
Ursula Beekman
Coach liefde in lijf en leven

Waarom is deze pastasalade met kip gezond?